Veel nieuws voor de Ostbelgien Classic 2022!

Na een meer dan geslaagde editie van 2021, en het goede nieuws dat we als gevolg daarvan te horen kregen, kijkt de Ostbelgien Classic nu al uit naar haar derde editie. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 december. Voor de finale van de FIA Trophy for Historic Regularity Rallies 2022 wordt het eerste weekend van de laatste maand van het jaar aangehouden.

Van bij het ontstaan van dit evenement is dit onze plek op de kalender, » verklaart Michael Bartholemy, organisator onder de naam van The Event. «Er is overwogen om ons evenement vroeger of later te laten plaatsvinden, maar daardoor zouden wij op het regularity-front  rechtstreeks gaan concurreren met andere grote competities. Dit is iets wat we duidelijk niet willen, vooral niet vanaf het moment dat we gekozen werden door de FIA om de finale van haar Trophy for Historic Regularity Rallies te hosten.”

Sinds 1 februari zijn de inschrijvingen voor de Ostbelgien Classic 2022 geopend, via de officiële website www.ostbelgien-classic.be. Hoewel de hoofdkenmerken van het evenement, te beginnen met zijn schitterende parcours dat het oosten van het land in de kijker zet, behouden blijven, mag nu al gezegd worden dat het aantal nieuwigheden volgend jaar december vrij talrijk zullen zijn. Beginnend met een nieuwe naam voor de categorieën…

«We hebben besloten om het concept te behouden… maar om de namen te veranderen», gaat Michael Bartholemy verder. «De categorie Ostbelgien Classic wordt dus Ostbelgien Classic +, met een maximale gemiddelde snelheid van 50 km/u, regelmatigheidsproeven (RT), tijdcontroles (CH), tijdcontroles per seconde (CHS), een bol-pijl route met ongemarkeerde secties, eenvoudige kaarten getekend op 1:25.000, en uiteraard evenementen op afgesloten wegen of privéterreinen. De categorie Classic Light werd Ostbelgien Classic, met een parcours dat voor 95% identiek is aan dat van de categorie Ostbelgien Classic +, een gemiddelde maximumsnelheid van 45 km/u, RT, CH en CHS, bol-pijl, uitgestippelde kaarten, evenementen op afgesloten wegen of privéterreinen… maar alles toegankelijker, met minder valstrikken! De teams die geen regularity-experts zijn waren hierover in de wolken over deze categorie en wij wilden haar behouden door haar een naam te geven die haar waarde zou verhogen… ».

De keuze voor de Ostbelgien Classic 2022 als de finale van de FIA Trophy for Historic Regularity Rallies zal ook de moeilijkheidsgraad beïnvloeden… maar niet noodzakelijk in de richting die sommigen van ons kunnen indenken. “We willen de editie van 2022 toegankelijker maken, om beter tegemoet te komen aan de wensen van de buitenlandse deelnemers, maar ook om de ‘locals’ niet te bevoordelen, die meer ervaring hebben met de moeilijkheden en andere ‘Belgische’ valstrikken”, bevestigt Joseph Lambert, verantwoordelijk voor het parcours en het sportmanagement. “Zo zullen de kaarten worden getekend, en de CHS/TCS reeksen zullen korter zijn.”

 En dat is nog niet alles… Het is zo dat op zaterdag 3 december de deelnemers kunnen genieten van een verrassingsovernachting, maar The Event heeft besloten zijn aanbod uit te breiden door de teams meer vrijheid te geven bij de inschrijving. Er is een “Just Drive”-formule ingevoerd voor deelnemers die hun eigen overnachtingen, maaltijden en andere praktische zaken wensen te regelen, die uiteraard in de “All Inclusive”-formule zijn inbegrepen. Tot 1 juli is er overigens een speciaal tarief geldt, zoals vermeld op de website.

De bakens zijn dus uitgezet en laten we hopen dat tussen nu en het eerste weekend van december heel wat informatie zal toelaten om de 3de editie van de Ostbelgien Classic te laten uitgroeien tot het laatste niet te missen evenement van het seizoen op het vlak van regularity. We houden je op de hoogte…