Ostbelgien Classic Light’ categorie om de bal aan het rollen te brengen
Terwijl sommige regelmatigheidsproeven hun competitie verdubbelen met een “wandeling”, meestal zonder klassement, heeft de Ostbelgien Classic gekozen voor een andere formule, “Classic Light” genaamd, om de minder ervaren deelnemers een maximum aan plezier te laten beleven en ervaring op te laten doen in deze precisie evenement. In het weekend van vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 december zullen twee verschillende klassementen worden gebruikt voor de tweede editie van de Ostbelgien Classic, met start in Eupen…
“Zoals we allemaal weten, zijn de regelmatigheidsevenementen voor oldtimers in België ontstaan“, legt Michael Bartholemy, organisator, uit. En ons kleine landje is een meester geworden in de kunst van de absolute precisie, met bijrijders die experts in regelmaat zijn geworden. Je hoeft maar naar de resultaten van veel internationale evenementen te kijken om hiervan overtuigd te raken. De keerzijde van de medaille is dat deze deskundigheid deelnemers kan afschrikken die beginners zijn of de discipline niet op dezelfde manier beheersen. Bij de eerste editie van de Ostbelgien Classic, eind 2019, ontmoedigden de prestaties van de top van de regularity sommigen. Daarom hebben we de formule ‘Ostbelgien Classic Light’ gelanceerd…”
Minder veeleisend dan de “Classic” categorie, is de “Classic Light” formule, toch nog steeds een wedstrijd. Maar wat toegankelijker. “De gemiddelden die gehaald moeten worden, liggen systematisch lager, wat de uitdaging wat makkelijker maakt”, voegt Eric Chapa, sportmanager van de Ostbelgien Classic eraan toe. En de onverharde stukken, die moeilijker kunnen zijn voor auto’s die niet op wedstrijden zijn voorbereid, zijn volledig geschrapt. Het parcours is dus 100% asfalt en kan worden bereden met gewone auto’s. Het doel van deze ‘Classic Light’-categorie is om minder ervaren bemanningen de kans te geven een geweldig weekend te beleven door onderling de strijd aan te gaan, met een apart klassement en prijsuitreiking.”
Tijdens de eerste editie van de Göhltal Classic, een ander succesvol evenement van The Event afgelopen voorjaar, stelde Joseph Lambert, die verantwoordelijk was voor het parcours en de verdeling van de twee evenementen, een “traditionele” eerste dag voor, waar de regelmatigheidsexperts het verschil maakten, en een tweede, lichtere, toegankelijke etappe, die meer in de smaak viel bij minder ervaren bemanningen. Het doel was duidelijk om een soort “teaser” te zijn van de Ostbelgien Classic, zodat iedereen het verschil kon begrijpen tussen de “Classic” en de “Classic Light” wedstrijd.
“In een ideale wereld is het de bedoeling dat de deelnemers zich na één of twee deelnames aan de ‘Classic Light’ voldoende voorbereid voelen om door te stoten naar de ‘Classic’ en de strijd aan te gaan met Deflandre, Decremer, Vanderspinnen, Baugnée, Delhez, Reuter en anderen”, gaat Michael Bartholemy verder. Het idee is om beginners, minder ervaren deelnemers of degenen die niet over een “race” voertuig beschikken, de kans te geven een voet tussen de deur te krijgen, hen te laten wennen aan de regels van de regelmatigheid, om hen aan te moedigen op een dag hun spelniveau te verhogen.”
Men zegge het voort: er zal niet één, maar twee Ostbelgien Classics zijn in het eerste weekend van december…