Veel meer dan een regularity rally, een ode aan de Oostkantons !

België mag dan het rijk van de regularity rally’s zijn voor oldtimers – een discipline die bij ons verscheen met de Coupe des Sources – het fenomeen is nog lang niet uitgeblust, wel integendeel ! Voor volgende winter is er een nieuwe prestigieuze wedstrijd op de kalender bijgekomen: de Ostbelgien Classic ! Georganiseerd door een internationale persoonlijkheid in de motorsport, de Eupenaar Michael Bartholemy.

Als de carrière van Bartholemy enkel berustte op pure snelheid van een motor, is het ook zo dat deze beroemde ‘Team Principal’ ook verliefd is op historische rally’s. Wedstrijden waar hij vaak aan deelnam in de winter tijdens de Continental Circus, in het tussenseizoen. Nu hij meer tijd kan besteden aan deze andere passie heeft hij zich omringd met een aantal sterke krachten van de Regularity in zijn regio om een ambitieus project te realiseren : de Ostbelgien Classic. De eerste editie zal plaatsvinden op vrijdag 29, zaterdag 30 november en zondag 1 december, met Eupen als zenuwcentrum….

« Het uitgangspunt was verder te gaan dan het enkel tot stand brengen van een nieuwe regularity rally voor wagens van weleer, licht Michael Bartholemy toe. Het gaat om het benadrukken van de charme en sfeer van een regio, in dit geval Oost-België, tijdens de eindejaarsperiode. Begin december is bij ons het startschot voor de Kerstmarkten en alle feestelijkheden die de kerstdagen vooraf gaan. Dat kunnen verbinden met mijn passie voor historische regularity rally’s is een gigantsiche uitdaging en we zijn blij dit concreet te kunnen invullen met deze eerste editie….… »

Drie dagen rijden, 800 af te leggen kilometers, vier te bezoeken landen, dagen en avonden die men zich zal herinneren ; de basis van de Ostbelgien Classic is gelegd. « Ik was vaak kritisch voor sommige van deze wedstrijden waar ik aan deelgenomen heb en hen verweten dat ze te gefocust waren op competitie en dat ze aan de deelnemers nauwelijks de tijd lieten om uit te blazen door bvb. de plaatsen waar je toch langskomt te bezoeken. Dit is de reden waarom de drie etappes van de Ostbelgien Classic 2019 aansluiten bij het seizoen. In de winter is het vroeg donker. Nutteloos dus om de RT tot s’avonds laat te laten doorgaan. Persoonlijk vind ik het belangrijk om maximaal plezier te beleven aan een uitzonderlijk parcours maar ook om een fijne tijd te hebben met vrienden in een prettige sfeer, op plekken die de regio helemaal tot zijn recht laat komen !»

Klein minpuntje : de data vallen samen met een andere belangrijke wedstrijd die georganiseerd wordt aan de andere kant van het land : de Ypres Historic Regularity. « Eerst en vooral wil ik me niet verstoppen en doen alsof ik niet weet dat de timing wat ongelukkig is,zegt Bartholemy. Voor het opzetten van de Ostbelgien Classic, geniet ik de de steun van verschillende officiële instanties en het was erg belangrijk om complementair te zijn bij andere events – die overigens zeer talrijk zijn – en die georganiseerd worden in de regio in deze periode van naderende feesten. Dit betekent dat we niet echt de data konden kiezen. Toen ik vernam dat deze timing samenviel met die van Ieper was ik de eerste om dat jammer te vinden. Sommigen zullen daardoor een keuze moeten maken. Ik wens de deelnemers die in Ieper zullen rijden nu al veel succes. We zullen in het vervolg er alles aan doen om te vermijden dat deze data overlappen. Het is nog te vroeg om te weten hoe….Maar het was geenszins de bedoeling om wie dan ook te benadelen toen de wedstrijdkalender werd opgesteld. Gewoon de wil om de best mogelijke promotie voor onze regio te hebben, die in die late tijd van het jaar op zijn best is… »

Het moet gezegd, het programma met de aangename dingen die erin staan, heeft er al meer dan een verleid : de boswegen en smalle wegen naar het noorden van de regio op vrijdag, de Hoge Venen in de richting van het Groothertogdom Luxemburg op zaterdag en een trip naar… het circuit van Francorchamps op zondag. « Onze bescheiden ambitie bestond erin om een veertigtal deelnemers bijeen te brengen voor deze eerste editie,stelt Michaël Bartholemy. En met trots en tevredenheid kan ik u melden dat we dit aantal al hebben overschreden en het is pas eind juli ! En ik heb het over bevestigde en betaalde inschrijvingen. Het vertrouwen dat sommigen in ons stellen is een enorme boost om verder te gaan… »

Een ding is zeker : men zal nog veel horen spreken over de Ostbelgien Classic voor 29 en 30 november en 1 december…